Zeneiskola

Furulyaórák


"Csendes érkezés, boldog ébredés, puha ölelés, izgalmas felfedezés, szelíd érintés, lágy dallam, könnyed szárnyalás, valóra váló csoda."

Zongoraórák


"Imádom a zenét és a billentyűk lenyomásával én magam is képes vagyok létrehozni. Nélküle úgy
érezném, hogy valami hiányzik az életemből.A zongorázás nekem nem csak egy plusz tehetséget adott, hanem egy értékesebb emberré tett."

.

Hegedűórák


"Már kiskoromban is lenyűgözött az a lendületesség, az az érzelem, amivel a művészek hegedültek,
ezért számomra mindig is egyértelmű volt, hogy ha hangszeren fogok tanulni, akkor az a hegedű lesz."

1997-től, több, mint 20 éve, intézményünkben alapfokú művészeti iskola is működik.

Az általános iskolai oktatáson túl sokan vesznek részt zeneiskolai képzésen. Hegedű, furulya és zongora hangszer tanulható, emellett a kötelező szolfézsórákon növendékeink betekintést kapnak a kottaolvasás-és értelmezés világába, a közös éneklés, zenehallgatás örömébe. Továbbképzős növendékeink részére lehetőséget biztosítunk zenetörténet-zeneirodalom tantárgy tanulására is.

Nagy hangsúlyt fektetünk a társas zenélésre, iskolánkban működnek kamarazene csoportok, és énekkar is. Intézményünk tanulói aktívan részt vesznek a környék kulturális életében, koncertek, rendezvények rendszeres szereplői.

Elsődleges célunk, hogy tanítványainkat a zene szeretetére neveljük, a zenén keresztül segítsük személyiségük kibontakozását.

A zeneiskolai felvételi menete

A zenei képzést a gyerekek sikeres felvételi meghallgatás után kezdhetik el.A felvételi meghallgatásokat az új jelentkezők számára mindig a tanév végén tartjuk (május végén vagy június elején). Sikeres felvételi meghallgatás esetén a diákok a következő tanév elején, szeptemberben kezdhetik a zenetanulást. A felvételin a zenei alkalmasságot és az alkati adottságot vizsgáljuk. Kezdő hangszereseknek segítséget nyújtunk a hangszerválasztásban is. A felvételi meghallgatás feladatai: néhány szabadon választott népdal, vagy gyermekdal eléneklése, ritmustapsolási gyakorlat, dallam visszaéneklési gyakorlat. 

A meghallgatáson az első és második osztályos növendékeket előképző osztályba tudjuk felvenni. Magasabb évfolyamokba járó gyerekek jelentkezését is várjuk, ők hangszeres első osztályban kezdhetik meg zenei tanulmányaikat. Kötelező tantárgyaink: hangszeres oktatás heti kétszer 30 perces egyéni foglalkozás keretében, kötelező szolfézs heti kétszer 45, vagy egyszer 90 perces csoportos tanóraként. A felvételi meghallgatás pontos időpontjáról májusban, az iskolában kifüggesztett plakátokról, az iskola honlapjáról és facebook oldaláról lehet értesülni.

"Már kiskoromban is lenyűgözött az a lendületesség, az az érzelem, amivel a művészek hegedültek,ezért számomra mindig is egyértelmű volt, hogy ha hangszeren fogok tanulni, akkor az a hegedű lesz.Igaz, hogy nem egy egyszerű hangszer, de ha az ember megtanul játszani rajta, nagyon izgalmassá válik. Egyrészt azért, mert kihívást jelent, másrészt azért, mert felszabadít. Kihívást jelent, mert mindig van valami kis apróság, amit ki kell javítani ahhoz, hogy az előadás a lehető legjobb legyen. És felszabadít, mert pusztán azzal, hogy játszunk annyi féle érzést tudunk kifejezni, ami szavakkal lehetetlen. Szerintem ezért jó hegedülni.  "        

Én személy szerint azért szeretek hegedülni, mert miközben játszom, beléphetek abba a világba, ami csak az enyém. Ebben a világban azt teszek, amit szeretnék, úgy alakítom a dolgokat, ahogy nekem tetszik. A másik dolog, amiért szeretem, az hogy sosem válik unalmassá. Mindig van valami, ami nem úgy megy, ahogy szeretnénk, és miután kijavítottuk, a problémát, csodálatos érzés hallani, hogy megint úgy szól, ahogy szeretném. Engem a zene nagyon sok mindenre tanított, többek között kitartásra és önbizalomra. Nagyrészt a hegedülésnek köszönhetem, hogy ma az vagyok, aki.

"Számomra a zongorázás egy aktív kikapcsolódás.Ugyanakkor a zongoratanulás javítja a memóriát és ez kihat a további életünkre is.Maga a zenetanulás fejleszti az agy végrehajtó funkcióit, így gyorsabban dolgozunk fel információkat, vagy hozunk döntéseket illetve oldunk meg feladatokat. Aki zongorázik, jobban érzékeli a hangot, a látványt és az érintést. Nagyon jó gondolkodási képességgel rendelkeznek a zongorát tanulók, hiszen egyszerre kell koordinálni a két kezet és a lábat, több dologra kell egyszere odafigyelni. Nem utolsó sorban fejlesztjük a zenei kultúránkat és egyre értékesebb emberek leszünk."